Jeśli w domu posiadamy deskę drewnianą, zawsze po użyciu, należy przecierać je do sucha i pozwolić im wyschnąć do końca. W przypadku, kiedy masz drogą deskę i nie chcesz jej wyrzucać, pomimo zużycia, warto poddać ją impregnowaniu. W sklepach można dostać specjalne oleje do impregnowania drewna, które można stosować do rzeczy, które mają styczność z żywnością. Deskę warto również wysterylizować, przecierając ją czasem roztworem wody z octem. Jeśli posiadamy deskę plastikową, która nosi głębokie ślady użytkowania, warto użyć papieru ściernego i zetrzeć wierzchnią warstwę. Innym sposobem na zadbanie o kondycję naszej deski do krojenia jest jej sterylizacja. Właściwie każdy płyn dezynfekujący będzie odpowiedni. Należy nalać do zlewu wody, trochę detergentu i włożyć do takiej mieszaniny deskę. Niech poleży w zlewie całą noc. Rano wyjmij ją, opłucz i pozwól, żeby wyschła.

Sprawdź inne nasze porady