Kremowy śmietankowy serek połączony z wyrazistym w smaku łososiem to dla mnie odkrycie połączenia idealnego. Polecam ze względu na smak i piękny pastelowy kolor tego farszu.
Jajka z farszem z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka włożyć do rondelka, wlać zimnej wody tyle, aby jajka były zakryte, nakryć pokrywką i zagotować. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłączyć palnik. Trzymać jajka we wrzątku przez 10 minut, następnie zalać zimną wodą. Gdy jajka ostygną, usunąć skorupki, a jajka opłukać wodą.
2.Część łososia odłożyć do dekoracji, pozostałą część pokroić na drobne kawałeczki. Dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym białym pieprzem, wymieszać.
3.Jajka przekroić na połówki, delikatnie ściąć nieco białka, aby się nie przewracały. Nakładać po łyżeczce farszu z łososia. Dekorować odsączonym z zalewy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
4.UWAGI: farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a wykładać na jajka dopiero przed podaniem. Jest znacznie smaczniejszy, gdy ma czas, aby smaki się wymieszały. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Do farszu nie dodałam soli, bo dla mnie łosoś jest wystarczająco słony.
Komentarze