Jajka na chmurce

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i oryginalny pomysł na śniadanie. Jajka na chmurce z białka zaskoczą swoim smakiem i wyglądem każdego, polecam :)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 łyżki startego parmezanu
    2-3 plasterki szynki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Sól, pierz
    4 kromki pieczywa ( u mnie tostowego)
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Tosty Szynki Śniadanie Ser

Jajka na chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek (ostrożnie aby nie „popsuć” żółtek).
    Białka lekko solimy ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy do nich starty parmezan, posiekany szczypiorek i posiekaną drobno szynk, całość oprószamy pieprzem i delikatnie mieszamy.
    Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, łyżką nakładamy masę białkową tworząc 4 chmurki ( w każdej na środku robimy wgłębienie, będziemy w nie wkładać żółtko). Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
    Podpieczone białka wyjmujemy, łyżką przekładamy w wgłębienie jeden po drugim odłożone wcześniej żółtko. Jajka ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
    W międzyczasie pieczywo smarujemy cieniutką warstwą masła i smażymy je na złoty kolor.
    Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika i każde przekładamy na kromkę pieczywa, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Szczypiorek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować