Jajka na twardo, zamarynowane w buraku, faszerowane masą z awokado i posypane świeżą rzeżuchą z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
1 duże dojrzałe awokado
1 łyżeczka sok z cytryny
garść świeżej rzeżuchy
sól morska
świeżo mielony pieprz
Jajka marynowane w burakach z pastą awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Do garnka wlać ocet, koncentrat, wodę i zagotować. Następnie dodać cukier, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
2.Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka przełożyć do miseczki, zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie jajka osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki.
3.Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki, skórki i pokroić na mniejsze części. Następnie skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Gotowy farsz z awokado umieścić w szprycy i udekorować połówki jajek, wierzch posypać świeżą rzeżuchą.
Komentarze