Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami - są bardzo łatwe wykonaniu.Takie jajka polecam podać jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania.
Składniki:
8 jajek
1 puszka tuńczyka w oleju lud sosie własnym
2-3 łyżki śmietany
180 g pieczarek
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrego chrzanu
3 łyżki posiekanej rzeżuchy do farszu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
rzeżucha do dekoracji
sól,pieprz kolorowy grubo mielony,ostra papryka do smaku
olej
Jajka faszerowane tuńczykiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jajka ugotować na twardo a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody.
Gdy przestygną - obrać, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.Włożyć żółtka do miski i rozgnieść. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć aż puszczony przez pieczarki sok wyparuje. Przestudzić.
Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek,chrzan,cebulę,pieczarki i żółtka.Przyprawić do smaku
przyprawami,dodać posiekaną natkę pietruszki i rzeżuchę.
2..Wymieszać.Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować rzeżuchą.
Komentarze