Jajka faszerowane chrzanem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna, wiosenna przystawka. W sam raz na rodzinny stół!

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
    * 7 jajek
    * 1/2 małego słoiczka chrzanu
    * 2 łyżeczki majonezu
    * parę sztuk fasolki czerwonej konserwowej
    * papryka czerwona
    * rzodkiewki
    * parę liści sałaty
    * kawałek ogórka
    * świeże zioła: szczypiorek, koperek oraz natka
    * pieprz i sól

Jajka faszerowane chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć i gotować na twardo około 7 minut. W tym czasie umyć warzywa i odsączyć fasolkę z zalewy. Jajka obrać, przekroić na pół. Z sześciu jajek wydrążyć żółtka. Jedne jajko pokroić w ćwiartki.
  • 2. Wydrążone żółtka posiekać, zmieszać z chrzanem i majonezem. Powstałą pastą napełniać białka. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Na każdej połówce jajek ułożyć fasolkę, przyozdobić szczypiorkiem, koperkiem i natką.
  • 3. Gotowe jajka ułożyć na spodek do jajek, w środku wyłożyć sałatę, paseczki papryki, plasterki rzodkiewki i ogórka.

Porady

Aby przystawka wyglądała bardziej wystawnie, zamiast sałaty masłowej, użyjmy jej karbowanej odmiany. W zastępstwie czerwonej fasolki, możemy dodać groszek sałatkowy. Jajka smakują wyśmienicie z dodatkiem listków świeżej bazylii lub rzeżuchy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy