U mnie w domu ta potrawa przyjęła się na dobre. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie kopytek, które zostały nam z obiadu (Oczywiście polecam świeże )
Jajecznica z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajka oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie ciasto.
Z ciasta robimy wałeczki o średnicy około 1,5-2 cm. Tniemy je pod skosem na odcinki 3 -4 cm.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2.Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy . Dokładamy do niej kopytka. Podsmażamy razem. Całość zalewamy jajkami (4 jajka) i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Doprawiamy.
Podajemy na gorąco.
Porady
Kopytka można także kupić gotowe ( jest wtedy mniej pracy).
Komentarze