Jajecznica z kopytkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

U mnie w domu ta potrawa przyjęła się na dobre. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie kopytek, które zostały nam z obiadu (Oczywiście polecam świeże )

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dodatkowe:
    - 3 cebule,
    - 4 jajka,
    - Sól, pieprz do smaku,
    - olej

    Kopytka ciasto:
    - 1 kg ziemniaków
    - około 300 g mąki pszennej
    - 1 duże albo 2 małe jajka
    - Szczypta soli

Jajecznica z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z kopytkami 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Studzimy.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajka oraz ziemniaki. Zagniatamy energicznie ciasto.
    Z ciasta robimy wałeczki o średnicy około 1,5-2 cm. Tniemy je pod skosem na odcinki 3 -4 cm.

    Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Cebulę kroimy w plasterki i rumienimy . Dokładamy do niej kopytka. Podsmażamy razem. Całość zalewamy jajkami (4 jajka) i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Doprawiamy.
    Podajemy na gorąco.

Porady

Kopytka można także kupić gotowe ( jest wtedy mniej pracy).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy