Jajeczna pasta z awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min

W codziennym biegu dnia roboczego nie mamy czasu na wspólne dzielenie się porannym posiłkiem z domownikami. Co innego, kiedy przychodzi weekend. Wtedy okazuje się, że naszą ulubioną porą dnia jest właśnie pora śniadaniowa, bo możemy wtedy zajadać się np. taką pastą z awokado.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka
    1 dojrzałe awokado
    3 ząbki czosnku, obrane
    1 łyżka soku z cytryny
    garść liści bazylii
    1 łyżeczka soli, płaska
    1/3 łyżeczki cukru
    pieprz

Jajeczna pasta z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na części. Jajka wkładamy do miski. Awokado wyjmujemy ze skórki i dodajemy do jajek. Siekamy czosnek. Dodajemy bazylię i przyprawy oraz cytrynę. Blendujemy wszystko na gładką masę. Pasta smakuje doskonale, jako smarowidło na chleb. Może też stanowić dodatek do wędlin.

Porady

Przepis pochodzi z książki "Wyśmienite dania z jajek" - wprowadziłam do niego znaczne zmiany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy