Jagodzianki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jagodzianki z kruszonką

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
    500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    80 g roztopionego masła
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    5 żółtek
    35_40 g drożdży świeżych piekarskich
    szczypta soli
    Kruszonka
    100 g mąki pszennej
    60 g cukru pudru
    60 g masła roztopionego
    Ponadto
    350 g jagód
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Przygotowanie
    Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do ciepłego mleka ( gorące mleko zaparzy drożdże i ciasto się nie uda, temperaturę sprawdzamy palcem_ nie może być ani gorące, ani chłodne). Do zaczynu dodajemy dwie lub trzy łyżki z odmierzonej wcześniej mąki, mieszamy. Zaczyn przelewamy do miski z mąką i odstawiamy na parę minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby nieco przestygło. Następnie dodajemy żółtka i letnie masło, mieszamy przez parę minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto możemy wyrobić ręcznie przez 10 minut lub więcej, aby wtłoczyć w nie, jak najwięcej powietrza. Misę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na ręczniku papierowym. Cukier i mąkę ziemniaczaną dodajemy do jagód, mieszamy. Ciasto drożdżowe należy odgazować, przekładamy na stolnicę podsypując niewielką ilością mąki. Dzielimy na 12 porcji z czego każda po 80 g średnio na bułeczkę. Wałkujemy placki, a na środek dajemy po 2_3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy jak pierogi, formujemy podłużne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy zachowując odstęp, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni/ 20_25 minut. Jagodzianki wstawiłam do zimnego piekarnika, podczas nagrzewania urosły. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować