Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Mleko, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli. Drożdże kruszymy do ciepłego mleka ( gorące mleko zaparzy drożdże i ciasto się nie uda, temperaturę sprawdzamy palcem_ nie może być ani gorące, ani chłodne). Do zaczynu dodajemy dwie lub trzy łyżki z odmierzonej wcześniej mąki, mieszamy. Zaczyn przelewamy do miski z mąką i odstawiamy na parę minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby nieco przestygło. Następnie dodajemy żółtka i letnie masło, mieszamy przez parę minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto możemy wyrobić ręcznie przez 10 minut lub więcej, aby wtłoczyć w nie, jak najwięcej powietrza. Misę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jagody płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy na ręczniku papierowym. Cukier i mąkę ziemniaczaną dodajemy do jagód, mieszamy. Ciasto drożdżowe należy odgazować, przekładamy na stolnicę podsypując niewielką ilością mąki. Dzielimy na 12 porcji z czego każda po 80 g średnio na bułeczkę. Wałkujemy placki, a na środek dajemy po 2_3 łyżki jagód. Następnie zlepiamy jak pierogi, formujemy podłużne bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy zachowując odstęp, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni/ 20_25 minut. Jagodzianki wstawiłam do zimnego piekarnika, podczas nagrzewania urosły. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze