1.Mleko podgrzać, Masło roztopić i lekko ostudzić.
Do małej miseczki pokruszyć drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i wymieszać z odrobiną śmietany 18% i odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia drożdży.
Do dużej miski przesiać mąkę , dodać pozostałe składniki ( jajka, sok i skórkę z cytryny,cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, masło i dodać wyrośnięty zaczyn z drożdzy, resztę mleka i śmietany )
Wyrobić jednolite elastyczne ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
Przygotować sobie jagody mrożone.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto w zależnosci jak kto sobie życzy drożdżówki, wycinać szklanką kółeczka lekko rozwałkować i dać mrożone jagody według gustu i dodać odrobinkę cukru i zakleić bułeczki. Po wykonaniu bułeczek zostawić do wyrośnięcia na 10 minut, posmarowąć rozstrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut
Po wystudzeniu posypać lekko cukrem pudrem
Jeśli ktoś sobie życzy, może sobie zrobić według uznania kruszonkę swojej domowej roboty
Komentarze