• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W środku zimy miło wspomnieć chwilę lata :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg drożdży
    30dkg masła
    5 łyżek cukru + 1 cukier waniliowy
    sok i skórka otarta z 1 cytryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18 procentowej w temeperaturze pokojowej
    1 szklanka ciepłego mleka
    szczypta soli
    1 całe jajko i 4 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Ciastka

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagódki 1. Mleko podgrzać, Masło roztopić i lekko ostudzić.
    Do małej miseczki pokruszyć drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i wymieszać z odrobiną śmietany 18% i odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia drożdży.
    Do dużej miski przesiać mąkę , dodać pozostałe składniki ( jajka, sok i skórkę z cytryny,cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, masło i dodać wyrośnięty zaczyn z drożdzy, resztę mleka i śmietany )
    Wyrobić jednolite elastyczne ciasto i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
    Przygotować sobie jagody mrożone.
    Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto w zależnosci jak kto sobie życzy drożdżówki, wycinać szklanką kółeczka lekko rozwałkować i dać mrożone jagody według gustu i dodać odrobinkę cukru i zakleić bułeczki. Po wykonaniu bułeczek zostawić do wyrośnięcia na 10 minut, posmarowąć rozstrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut
    Po wystudzeniu posypać lekko cukrem pudrem

    Jeśli ktoś sobie życzy, może sobie zrobić według uznania kruszonkę swojej domowej roboty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować