Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Są po prostu pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki typ 480
    25 g drożdży
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    25 g masła 82 % zawartości tłuszczu
    około 200 ml mleka
    Nadzienie:
    250 g jagód
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Lukier

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy i wraz z łyżką cukru dodajemy do 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, masę z żółtek i trochę mleka. Wyrabiamy chwilkę i dodajemy rozpuszczone masło oraz resztę mleka. Wyrabiamy na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę bawełniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 40 minut.
  • 4. Umyte jagody mieszamy z cukrem i mąką.
  • image-166e9r6 5. Z ciasta odrywamy kawałki spłaszczamy w ręce na cienki placek. Na środku każdego kładziemy nadzienie i łączymy brzegi formując okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15- 20 minut.
  • image-0wbup00 6. Pieczemy je 25 minut w 180 stopniach.
    Wystudzone polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy