1.Drożdże rozkruszamy i wraz z łyżką cukru dodajemy do 1/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Masło roztapiamy. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
3.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, masę z żółtek i trochę mleka. Wyrabiamy chwilkę i dodajemy rozpuszczone masło oraz resztę mleka. Wyrabiamy na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę bawełniana ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 40 minut.
4.Umyte jagody mieszamy z cukrem i mąką.
5.Z ciasta odrywamy kawałki spłaszczamy w ręce na cienki placek. Na środku każdego kładziemy nadzienie i łączymy brzegi formując okrągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia około 15- 20 minut.
6.Pieczemy je 25 minut w 180 stopniach.
Wystudzone polewamy lukrem.
Komentarze