JAGODZIANKI

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wreszcie są jagody!A jak jagody to i jagodzianki.Chwila przygotowań i możemy zajadać pyszne i własnoręcznie zrobione jagodzianki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 12-15 szt. jagodzianek:

    500g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    szklanka mleka
    1 jajko
    pół szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    6 g cukru waniliowego
    pół szklanki wody
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:

    250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę)
    3 łyżki cukru
    1 roztrzepane jajko na glazurę

    Składniki na lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    5-6 łyżek wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki jagodzianki 1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • drożdże jagodzianki 2. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
    Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły.

  • drożdże mąka 3. Do miski wsypałam mąkę i sól.
    Wlałam rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać
  • ciasto jagodzianki-mleko 4. Wlałam mleko.
  • ciasto jagodzianki jajko 5. Wbiłam jajko.
  • ciasto jagodzianki cukier 6. Wsypałam cukier i cukier waniliowy.
  • ciasto jagodzianki olej 7. Na koniec wlałam olej.
  • ciasto jagodzianki mieszanie 8. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce
    na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • ciasto jagodzianki wyrośnięte 9. Ciasto po tym czasie pięknie urosło.
  • jagody 10. Jagody umyłam. Posłodziłam.
    Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.
  • jagodzianki placki 11.
    Wracajmy do ciasta.
    Przez chwilę wyrobiłam je.
    Podzieliłam na 12 części.
    Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki.
    Uformowałam kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut.
    Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm.
  • jagodzianki farsz 12. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego.
  • jagodzianki zawijanie 13. Zlepiałam placki jak pierogi.
    Podsypywałam mąką i rolowałam.
    Nadawałam im kształt owalnych bułeczek.
  • jagodzianki smarowanie jajkiem 14. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut.
    W miseczce roztrzepałam jajko i posmarowałam nim jagodzianki.
  • jagodzianki żółtko 15. Pięknie wyglądały.
  • jagodzianki lukier 16. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
    Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor.
    Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam.
    Jak lubicie to można polać je lukrem.
    Na talerz wsypałam cukier puder.
    Stopniowo dodawałam wodę i mieszałam.
    Polałam nim jagodzianki.
  • jagodzianki 17. Smacznego!

Porady

Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów.Powinno wyrastać w cieple.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować