jagodowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jagody to zdecydowanie nasze ulubione letnie owoce. Mamy to szczęście, że mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast.

Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem na upalny dzień.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm
    Składniki:
    na spód:
    150 g herbatników (użyłam maślanych i ciemnych)
    50 g masła
    na masę serową:
    1 kg sera z wiaderka
    szklanka jagód
    200 ml śmietanki kremówki
    szklanka cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    na wierzch:
    szklanka jagód
    galaretka krystaliczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Jagodowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, wlać masło i wymieszać. Foremkę wyścielić wysoko dokładnie folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki z masłem i mocno ubić.

    Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy serowej. Zmiksować i wylać do foremki. Kiedy trochę stężeje na wierzch wysypać pozostałe jagody.

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić i zalać ciasto. Wstawić do lodówki.

Porady

Jeżeli używamy jagód ze słoika to należy je odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować