Jagodowy budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, potem zalewamy gorącą wodą, odcedzamy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę. Dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min (pod przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania można dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby. Jeszcze gorącą kaszę miksujemy blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Będzie dość gęsta. Aby rozrzedzić dodajemy jogurt, ewentualnie odrobinę mleka, jagody, w razie konieczności słodzimy do smaku (ja pominęłam, gdyż dałam dość słodki domowy dżem jagodowy). Miksujemy do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczek, ozdabiamy jagodami/borówkami/dżemem/frużeliną jagodową.
Komentarze