Jagodowy budyń jaglany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Budyń jaglany z jagodami idealny na śniadanie lub jako deser

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
    - ok. 2 szklanki wody,
    - szczypta soli,
    - klika łyżek mleka,
    - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
    - 250 g jagód, świeżych, mrożonych lub dżemu (użyłam kilka łyżek domowego dżemu jagodowego przepis tutaj)
    - ksylitol/cukier trzcinowy lub miód (do smaku, ja pominęłam gdyż dżem już był słodki).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Śniadanie

Jagodowy budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie, potem zalewamy gorącą wodą, odcedzamy. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę. Dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min (pod przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania można dolać jeszcze trochę wody w razie potrzeby. Jeszcze gorącą kaszę miksujemy blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Będzie dość gęsta. Aby rozrzedzić dodajemy jogurt, ewentualnie odrobinę mleka, jagody, w razie konieczności słodzimy do smaku (ja pominęłam, gdyż dałam dość słodki domowy dżem jagodowy). Miksujemy do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczek, ozdabiamy jagodami/borówkami/dżemem/frużeliną jagodową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować