Jaglany tort z nektarynkami *bez cukru*

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sezon na nektarynki w pełni. Ten tort jest wspaniały dla osób szukających nowych inspiracji.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
    1 l mleka
    50 g masła
    3 jajka
    3 łyżki migdałów
    7 łyżek chia
    70 g serka np. Bieluch
    Skórka z cytryny
    1 aromat waniliowy
    7 nektarynek
    20 g żelatyny
    200 g śmietanki 36%
    1 herbata owocowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Herbaty Jajko

Jaglany tort z nektarynkami *bez cukru* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 300 g kaszy jaglanej gotujemy w 1 l mleka i z aromatem waniliowym.
  • 2. Ugotowaną kaszę połączyć z 50 g masła i skórka z jednej cytryny. Ostudzić.
  • 3. Do 2/3 kaszy jaglanej dodać 3 jajka, 3 łyżki zmielonych migdałów, 7 łyżek chia, 70 g serka i zmiksować.
  • 4. Ciasto piec 45 minut w 180°C.
  • 5. Żelatynę rozpuścić w 150 ml herbaty owocowej.
  • 6. 5 nektarynek pokroić w kostkę.
  • 7. Pozostałą 1/3 kaszy jaglanej wymieszać z pokrojonymi nektarynkami i żelatyną.
    Z żelatyny zostawić 1/3 kubeczka na wierzch tortu.
  • 8. 200 g śmietanki ubić na sztywno i połączyć z kaszą jaglaną z żelatyną.
  • 9. Gotowy krem wyłożyć na spód.
  • 10. Ciasto udekorować pozostałymi nektarynkami I zalać 1/3 kubeczka żelatyny
    Gdyby w międzyczasie zastygła, wystarczy podgrzać ją w kąpieli wodnej.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

bezy bez cukru

To może cię zainteresować