Jaglany krem z daktylami

0 (0 ocen)

Przepyszny krem jaglany słodzony daktylami i dojrzałym bananem. Pasuje do naleśników, kanapek lub może być deserem, wyjadany łyżeczką

Składniki:


  • 100 g daktyli
    200 g wrzątku
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka
    1 duży banan
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 czubate łyżeczki kakao

Jaglany krem z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Daktyle przepłukać, zalać wrzątkiem (200g) i odstawić. Gdy będą miękkie wodę odlać, daktyle wystudzić.

    Kaszę przepłukać, przelać wrzątkiem, wrzucić do rondelka, wlać mleko i ugotować do miękkości.

    Do miękkiej kaszy dodać daktyle, banana przełamanego na pół i sok z cytryny. Zmiksować na krem.

    Na koniec dodać kakao i jeszcze chwilę razem miksować.
    Przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy