Jaglane placuszki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lekkie rozpływające się w ustach placuszki jaglane. Idealne na długie leniwe śniadanie w piżamie!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki (na około 30 placuszków):

    1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    200 g jogurtu naturalnego
    2 jaja
    2 łyżki pudru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kopiate łyżki mąki pszennej
    olej rzepakowy do smażenia

Jaglane placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki
1. W kielichu blendera umieściłam kaszę jaglaną, jogurt, żółtka, cukier i zmiksowałam. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników. Z białek ubiłam pianę i delikatnie wmieszałam do ciasta.
  • placuszki 2. Rozgrzałam patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarowałam tłuszczem. Łyżką nakładałam nieduże placuszki. Piekłam po około 1 minucie z każdej strony, na rumiany kolor.
    Podawałam z kremowym twarożkiem i kiwi. Możecie po prostu posypać cukrem pudrem, polać miodem czy posmarować ulubionym dżemem:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy