Jaglana tarta z zielonymi szparagami

4.5 (197 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niebanalna tarta z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i odrobiną sera gruyere wprost rozpływa się w ustach

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi zielone: 1 opakowanie
    - marchewka świeża (duża): 2 sztuki
    - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - Śmietana tortowa 36%: 0.5 szklanki
    - czerwone pomidorki cherry: 2 sztuki
    - żółte pomidorki cherry: 2 sztuki
    - cebula (średnia): 0.5 sztuki
    - masło lub margaryna: 2 łyżki
    - jajka surowe: 3 sztuki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 sztuka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - ser gruyere: 3 łyżki
    - zioła prowansalskie: 2 łyżki
    - mąka pszenna typu 550: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Jaglana tarta z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • końcówki szparagów z cebulą 1. Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy. Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.
  • masa szparagowa 2. Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
  • tarta przed upieczeniem 3. Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną. Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować