Jaglana Panna Cotta z mango

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Zauroczona smakiem jaglano - truskawkowej Panna Cotty, postanowiłam przygotować Panna Cottę w wersji z mango, którą poczęstowałam znajomych - byli zachwyceni. Ci, którzy zarzekali się iż nie jadają kaszy, po spróbowaniu tego zdrowego deseru, zmienili zdanie ;)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 7 porcji:
    - 1 litr mleka
    - 10 łyżek mąki jaglanej (zmielonej w młynku kaszy jaglanej)
    - 2 łyżeczki masła
    - 4 łyżki cukru brązowego (ewentualnie stewia w płynie)
    - 2 dojrzałe mango
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Jaglana panna cotta z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy prosty mus z mango.
    2 dojrzałe mango obieramy, oddzielamy miąższ od pestki i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

    * możemy zostawić kilka kawałków mango do dekoracji.
  • 2. Następnie do garnka wlewamy litr mleka (ja użyłam tego bez laktozy, które jest słodsze w smaku), dodajemy zmieloną kaszę jaglaną, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki musu z mango i dwie łyżeczki masła. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia. Podczas gotowania cały czas mieszamy zawartość garnka, aby zapobiec powstaniu grudek.

    Gotową masę przelewamy do foremek do babeczek, schładzamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Kiedy Panna Cotta stężeje, wyjmujemy ją z foremek, przekładamy na talerzyki i polewamy wcześniej przygotowanym musem z mango.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować