Jabłkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośniecia na jakieś 30-60 minut.
Margarynę wymieszać z mąką, następnie dodać wyrośnięte drożdże i resztę skladników. Szybko wyrabiamy ciasto które następnie zostawiamy do wyrośnięcia ok 1,5godz.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem (do smaku).
Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) bierzemy je po małych kawałkach, formujemy kulki i je rozwałkujemy. Na środek układamy nadzienie i zlepiamy w postaci bułeczek i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia.
Jajko trzepiemy z wodą i smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy cukrem.
Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku (180st) przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Komentarze