Jabłkowe bułeczki

0 (0 ocen)

Smaczne bułeczki z nadzieniem jabłkowym podbiją nie jedno serce.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    40 dag margaryny
    10 dag drożdży
    1 opak. proszku do pieczenia
    4 jajka
    1/2 L mleka
    6 łyżek kwaśnej śmietany
    6 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki soli
    cukier waniliowy

    Nadzienie:
    5 jabłek
    cukier waniliowy
    cynamon

    Glazura:
    2 żółtka
    4 łyżki wody
    cukier (najlepiej gruboziarnisty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośniecia na jakieś 30-60 minut.
    Margarynę wymieszać z mąką, następnie dodać wyrośnięte drożdże i resztę skladników. Szybko wyrabiamy ciasto które następnie zostawiamy do wyrośnięcia ok 1,5godz.

    Nadzienie:
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem i cynamonem (do smaku).

    Gdy ciasto wyrośnie (podwoi swoją objętość) bierzemy je po małych kawałkach, formujemy kulki i je rozwałkujemy. Na środek układamy nadzienie i zlepiamy w postaci bułeczek i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia.

    Jajko trzepiemy z wodą i smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy cukrem.

    Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku (180st) przez ok. 25 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować