Jabłkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 600ml mleka. Studzimy. Do budyniu dodajemy masło i żółtka. Miksujemy.
2.Ciasto:
W czasie, gdy studzimy budyń, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy margarynę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
3.Warstwa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Mieszamy.
4.Ciasto:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim całą tortownicę: spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 175 stopniach przez 15 minut.
5.Beza:
Białka ubijamy na najwyższym obrotach, gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier partiami i miksujemy około 10 minut.
6.Ciasto:
Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, na spód wykładamy jabłka, a na jabłka wcześniej przygotowaną masę. Na masę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Porady
Ważne jest, by jabłka miały jak najmniej soku, wtedy masa ładnie się zestali.
Komentarze