Jabłkowa pokusa

4.5 (163 ocen)

Niebanalne ciasto jabłkowe.

Składniki:

  • Składniki (tortownica 26-28cm):
    Ciasto:
    -200g mąki pszennej,
    -50g mąki ziemniaczanej,
    -2 łyżki cukru,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 opakowanie cukru wanilinowego,
    -1 jajko,
    -150g margaryny.

    Masa:
    -1 budyń (na 750ml mleka),
    -50g masła,
    -4 żółtka,
    -70g cukru,
    -600ml mleka.

    Warstwa jabłkowa:
    -2 jabłka,
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -2 łyżki bułki tartej.

    Beza:
    -4 białka,
    -0,5 szkl. cukru.

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Jabłkowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa:
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 600ml mleka. Studzimy. Do budyniu dodajemy masło i żółtka. Miksujemy.
  • 2. Ciasto:
    W czasie, gdy studzimy budyń, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy margarynę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Szybko zagniatamy, formujemy kulkę i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  • 3. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Mieszamy.
  • 4. Ciasto:
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim całą tortownicę: spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 175 stopniach przez 15 minut.
  • 5. Beza:
    Białka ubijamy na najwyższym obrotach, gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier partiami i miksujemy około 10 minut.
  • 6. Ciasto:
    Po tym czasie wyjmujemy tortownicę, na spód wykładamy jabłka, a na jabłka wcześniej przygotowaną masę. Na masę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Porady

Ważne jest, by jabłka miały jak najmniej soku, wtedy masa ładnie się zestali.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować