Jabłko pieczone z żurawiną podane z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealna propozycja na deser. Uczta dla podniebienia.

  • 10 min

Składniki:

  • 4 jabłka
    5 łyżek żurawiny
    200 ml Śmietany 30%
    20 g cukru waniliowego
    Laska wanilii
    3 łyżeczki cukru
    1 żółtko

Jabłko pieczone z żurawiną podane z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka drylujemy z gniazd nasiennych, faszerujemy żurawiną i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°

    Sos waniliowy : karmelizujemy cukier oraz cukier waniliowy , dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut. Zestawiamy z ognia dodajemy rozbite żółtko oraz miąższ z laski wanilii ,mieszamy, nie gotujemy.

    Upieczone jabłka polewamy sosem waniliowym i podajemy.

Porady

Żurawinę można zastąpić ulubionym dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy