Jabłka w kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto jabłkowe upieczone w kruchym cieście.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • jabłka antonówki 4 szt.
    cynamon 1 opak.
    kisiel cytrynowy 2 opak.
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    cukier puder 3 łyżki

    Masa jabłkowa:

    jabłka pokrojone w kostkę
    cynamon 1 opak.
    kisiel cytrynowy 2 opak.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Ciasto

Jabłka w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka w kruchym cieście. 1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, kisiele i dokładnie musimy wymieszać. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem po całości.Na wyłożone dno ciastem, wykładamy masę jabłkową, równomiernie ją rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostudzone posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować