Jabłka pod zimową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Smaczny deser jabłkowy

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - dwa duże jabłka szara reneta
    - jedna pomarańcza
    - 1/2 opakowania moreli suszonych
    - 50 dag masła
    - 50 dag mąki
    - cynamon
    - cukier waniliowy 1 opakowanie
    - cukier biały 6 łyżek
    - płatki owsiane 3 łyżki

Jabłka pod zimową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka pod pierzynką 1. Jabłka ścieramy na tarce o dużych otworach,można ze skórką.Utarte jabłka przekładamy na patelnię gdzie dodajemy sok z pomarańczy,troszkę cynamonu,cukier waniliowy i morele suszone ale pokrojone na cząsteczki. Jabłka chwilę prażymy na małym ogniu ,mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy po 15-min.
    W międzyczasie masło,mąkę,cukier zwykły i płatki owsiane siekamy na kruszonkę.Uprażone jabłka przekładamy do naczynia i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy 20-30min. Można podawać z bitą śmietaną i lodami albo zjeść samo.Pychotka:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy