Jabłka do szarlotki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • jabłka 2 kg
    cytryna ½
    woda ½ szklanki
    cukier 1 szklanka
    laska wanilii 1/2
    rodzynki 1 garść
    kora cynamonu 1 kawałek

Jabłka do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wc9qmm 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną. Zasypać cukrem, dodać wanilię, rodzynki i korę cynamonu. Wymieszać i gotować, często mieszając, aż jabłka zaczną się rozpadać. Usuwamy laskę wanilii. Gorącą masę przełożyć do słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy