Jabłecznki z czapeczkami z bitej śmietany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto, które od wielu lat towarzyszy mojej rodzinie w czasie uroczystości, świąt i do niedzielnej kawy. W wersji uproszczonej pomijam bitą śmietanę. Znakomicie komponuje się jabłkowy mus z kruchym spodem i puszystą śmietaną. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Za każdym razem zastanawiam się czy bardziej mi smakuje tuż po wykonaniu, czy po 2 dniach, kiedy ciasto mięknie od wilgotnego musu :) Jest pyszne. Gorąco polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    200 g schłodzonego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus jabłkowy:

    2 kg jabłek (np. papierówek, boskoop)
    3,5 łyżki żelatyny
    2 łyżki masła
    ok. 1 szklanki wody
    ok. ¾ szklanki cukru (do smaku w zależności od kwasowości jabłek)
    sok z ½ małej cytryny
    cynamon

    Białe czapeczki:
    250 g mascarpone
    300 ml słodkiej śmietanki 30%
    ok. 4 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznki z czapeczkami z bitej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, którym wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35 cm (wyścieloną papierem do pieczenia). Nie należy się przejmować, jeśli ciasto będzie nieco sypkie. Po upieczeniu będzie znakomite i kruche. Można wylepić brzegi. Formę wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć.
    Następnie wylać na ciasto ciepły mus jabłkowy.

    Obrane jabłka pokroić na plastry. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę i masło. Dusić, aż jabłka się uprażą. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Masę jabłkową zblendować. Do gorącego musu dodać żelatynę. Dokładnie rozmieszać. Następnie wylać na ciasto. Przestudzone włożyć na noc do lodówki.

    Na drugi dzień: do miski włożyć schłodzoną śmietankę i ser mascarpone. Ubić na sztywno na małych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier puder. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy do ubierania tortów lub rękawa cukierniczego z okrągłą tytką. Wycisnąć ,,czapeczki”.

Porady

Do musu polecam jabłka papierówki lub boskoop. Można go zastąpić musem ze słoika. Szybszym sposobem przygotowania jest rozsmarowanie śmietany na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować