Bardzo nam smakował jabłecznik polany kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
na wierzch:
puszka masy kajmakowej
100 g masła
łyżka soku z cytryny
100 g słonecznika łuskanego
dodatkowo herbata do nasączenia
Jabłecznik ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć herbatą.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście i posypać wystudzonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki.
Komentarze