jabłecznik ze słonecznikiem

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo nam smakował jabłecznik polany kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę jabłkową:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    na wierzch:
    puszka masy kajmakowej
    100 g masła
    łyżka soku z cytryny
    100 g słonecznika łuskanego
    dodatkowo herbata do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Jabłecznik ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć herbatą.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło.

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście i posypać wystudzonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jabłka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (171 ocen)

image-286gtvt

To może cię zainteresować