Jabłecznik z wiórkami kokosowymi

4.49 (179 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ma bardzo orzeźwiający smak.

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj,
    1 szkl. cukru,
    3/4 szkl. mąki tortowej,
    1 łyżka octu,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    masa jabłkowa:
    2 kg jabłek,
    cukier,
    cynamon,
    2 galaretki truskawkowe,

    masa budyniowa:
    0,5 l mleka,
    0,5 szkl. cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    olejek śmietankowy,

    posypka kokosowa:
    1 paczka wiórków kokosowych,
    2 łyżki masła,
    1 łyżka cukru,
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka, Następnie dodaj mąkę, ocet, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Wylej na blachę 24x40 i piecz 30min w temp. 180 st.
  • 2. MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obierz, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj smaku cukier i troszeczkę cynamonu do smaku. Smaż na wolnym ogniu. Pod koniec wsyp galaretki truskawkowe, wymieszaj i gdy ostygnie , wyłóż na biszkopt.
  • 3. MASA BUDYNIOWA:
    Z pół litra mleka odlej pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. W pół szklanki mleka rozrób obydwie mąki. Wlej do gotującego się z cukrem mleka. Ugotuj budyń. Gdy ostygnie utrzyj go z margaryną. Dodaj olejek śmietankowy.
    Wyłóż na masę jabłkową.
  • 4. POSYPKA KOKOSOWA:
    Wszystkie składniki posypki wrzuć na patelnię i upraż na wolnym ogniu i upraż na wolnym ogniu.
    Posyp nią gotowe ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem około 3h.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować