Jabłecznik z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Wciąż ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka, Następnie dodaj mąkę, ocet, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Wylej na blachę 24x40 i piecz 30min w temp. 180 st.
2.MASA JABŁKOWA:
Jabłka obierz, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj smaku cukier i troszeczkę cynamonu do smaku. Smaż na wolnym ogniu. Pod koniec wsyp galaretki truskawkowe, wymieszaj i gdy ostygnie , wyłóż na biszkopt.
3.MASA BUDYNIOWA:
Z pół litra mleka odlej pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. W pół szklanki mleka rozrób obydwie mąki. Wlej do gotującego się z cukrem mleka. Ugotuj budyń. Gdy ostygnie utrzyj go z margaryną. Dodaj olejek śmietankowy.
Wyłóż na masę jabłkową.
4.POSYPKA KOKOSOWA:
Wszystkie składniki posypki wrzuć na patelnię i upraż na wolnym ogniu i upraż na wolnym ogniu.
Posyp nią gotowe ciasto.
Porady
Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem około 3h.
Komentarze