Jabłecznik z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    mąka pszenna typ 500 1 szklanka

    mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

    jaja 7 szt

    cukier 3/4 szklanki

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Masa z jabłek:

    jabłka 2 kg

    cukier 3/4 szklanki

    galaretka cytrynowa 3 szt

    Masa mascarpone:

    śmietana 30% 400ml

    mascarpone 300 g

    cukier 2 łyżki

    Posypka:

    wiórka kokosowe 150 g

    masło 100 g

    cukier pół szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z  mascarpone 1. Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
  • Jabłecznik z  mascarpone 2. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.
  • Jabłecznik z  mascarpone 3. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem
  • Jabłecznik z  mascarpone 4. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.
  • Jabłecznik z  mascarpone 5. Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia.
  • Jabłecznik z  mascarpone 6. Ostudzonymi wiórkami posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować