Jabłecznik z masą budyniową i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Ciasto wylać na średnią blachę wyłożoną pergaminem bądź wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 170*C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolną część trochę nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
2.MASA BUDYNIOWA:
3/4 szkl. mleka miksować z obiema mąkami, oboma cukrami i żółtkiem a resztę mleka zagotować. Zmiksowane mleko z żółtkiem wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszać aż do momentu tworzenia się pęcherzyków. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną na gładka masę.
3.Jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę przesmażyć w rondelku, dodać do tego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.
Komentarze