JABŁECZNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I CYNAMONEM

4.5 (156 ocen)

Pychotka, polecam :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4jaja
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. maki (pół na pół tortowa z ziemniaczaną)

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    1 jajo
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki maki tortowej
    1 cukier waniliowy
    0,5 szkl. cukru
    0,5 kostki margaryny (lub troszkę więcej)

    Masa jabłkowa:
    jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę
    troszkę wrzątku (ok. 2 łyżki)
    1/3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    dodatkowo
    woda+ sok z cytryny (do nasączenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z masą budyniową i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Ciasto wylać na średnią blachę wyłożoną pergaminem bądź wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 170*C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolną część trochę nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    3/4 szkl. mleka miksować z obiema mąkami, oboma cukrami i żółtkiem a resztę mleka zagotować. Zmiksowane mleko z żółtkiem wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszać aż do momentu tworzenia się pęcherzyków. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną na gładka masę.
  • 3. Jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę przesmażyć w rondelku, dodać do tego mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Całość jeszcze chwilę przesmażyć.

  • 4. UKŁADAMY:
    biszkopt-masa jabłkowa- biszkopt-masa budyniowa- cynamon
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować