Jabłecznik z kruszonką

4.51 (186 ocen)

Sezon jabłkowy czas zacząć

Składniki:


  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    120 gram margaryny
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    16 gram cukru waniliowego
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie
    1 kg jabłek
    3 łyżki rodzynek
    1 łyżka soku z cytryny
    6 łyżek cukru
    cynamon

    Beza:
    3 białek
    2/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Beza

Jabłecznik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce.
  • 2. Nadzienie: jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i podgotować, wymieszać z rodzynkami , cukrem i cynamonem.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkujemy i dajemy na blachę, na ciasto dajemy nadzienie z jabłek, pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Jabłecznik z kruszonką 4. Beza: ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim pianę z białek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta na grubym tarku. Piec jeszcze około 20 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować