Jabłecznik z kisielem

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik z kisielem, uwielbiam. Soczyste jabłka z dużą ilością cynamonu na kruchym cieście z delikatną pianką.
Ciasto, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu, mój smak dzieciństwa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm
    Ciasto kruche

    mąka pszenna 350_380 g około 2,5 szklanki
    cukier puder 80 g około pół szklanki
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    szczypta soli
    margaryna 150 g
    smalec 35_40 g
    żółtka z 4 jaj
    Nadzienie

    jabłka 1 i 1/2 – 2 kg
    cynamon 1 łyżka
    cukier
    bułka tarta 2 łyżki
    Truskawkowa pianka

    białka z 4 jaj
    kisiel truskawkowy 2 opakowania
    olej słonecznikowy 1/3 szklanki
    cukier kryształ 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę i smalec. Wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem zagniatamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Spód posypujemy bułką tartą, gdyż podczas pieczenia wchłonie nadmiar soku. Drugą część chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę.
    Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier wg uznania i cynamon, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kisiel, a olej wlewamy cienką strużką, miksujemy do połączenia składników.
    Na spód ciasta wykładamy jabłka, a na nie pianę z białek wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut na rumiany kolor. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować