Jabłecznik z kisielem, uwielbiam. Soczyste jabłka z dużą ilością cynamonu na kruchym cieście z delikatną pianką.
Ciasto, które bardzo często gościło w moim rodzinnym domu, mój smak dzieciństwa.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Ciasto kruche
mąka pszenna 350_380 g około 2,5 szklanki
cukier puder 80 g około pół szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
margaryna 150 g
smalec 35_40 g
żółtka z 4 jaj
Nadzienie
jabłka 1 i 1/2 – 2 kg
cynamon 1 łyżka
cukier
bułka tarta 2 łyżki
Truskawkowa pianka
Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę i smalec. Wszystkie składniki siekamy z grubsza i rozcieramy palcami do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, początkowo siekamy, a potem zagniatamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną nieco większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Spód posypujemy bułką tartą, gdyż podczas pieczenia wchłonie nadmiar soku. Drugą część chłodzimy w zamrażarce przez około godzinę.
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier wg uznania i cynamon, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia stopniowo dodajemy cukier stale miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kisiel, a olej wlewamy cienką strużką, miksujemy do połączenia składników.
Na spód ciasta wykładamy jabłka, a na nie pianę z białek wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30-40 minut na rumiany kolor. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze