Jabłecznik z galaretką i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką i śmietaną na samej górze. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2,5 szkl mąki
    - kostka masła
    - cukier wanil.
    - 2/3 szkl cukru
    - 2 żółtka
    - 3 łyżki wody
    Nadzienie:
    - 1 kg jabłek
    - 1/2 szkl cukru
    - budyń waniliowy
    - 10 dkg żurawiny
    - skórka i sok z cytryny
    - galaretka
    - 300 ml śmietany 30%
    - śmietan-fix
    - garść migdałów

Jabłecznik z galaretką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z galaretką i żurawiną 1. Składniki ciasta posiekać, zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Obrane jabłka pokroić i dusić aż zmiękną dodając skórkę i sok z cytryny. Ostudzić. Dodać budyń i żurawinę. Formę wylepić ciastem i napełnić musem jabłkowym. Ciasto piec ok. 30 min w temp. 200*C. Ostudzić.
    Na wierzch wylać tężejącą galaretkę (np. wiśniową) i odstawić. Śmietanę ubić i wyłożyć na galaretkę. Posypać migdałami.

Porady

Wierzch ciasta można również posypać czekoladą, a zamiast żurawiny można dodać rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy