Jabłecznik z budyniem i migdałami

4.5 (162 ocen)

Kruchy jabłecznik z budyniem, rodzynkami i migdałami.

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej
    170g masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    6 słodkich jabłek
    3 łyżki rodzynek
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki cynamonu
    4 łyżki wody
    2 budynie waniliowe
    migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Jabłecznik z budyniem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z budyniem i migdałami 1. Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
    Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą i ma małym gazie dusimy do mięknięcia. Następnie dodajemy sok z cytryny, cynamon, rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z gazu.
    Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Schłodzone ciasto, (zostawiamy 1/3 część- z niej zrobimy kruszonkę), rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę (28cmx22cm), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wylewamy najpierw masę z jabłek a następnie budyń. Na wierzch tarkujemy pozostałą część ciasta. Posypujemy cukrem i migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować