Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

takie połączenie budyniu z jabłkami jest bardzo dobre.

  • 60 min

Składniki:

  • • 4 szklanki mąki
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 kostka margaryny
    • 5 jaj całych
    • 1łyżka kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 60 dag jabłek
    • Mleko
    • 1 opakowanie kisielu malinowego
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy margarynę, proszek do pieczenia, ½ szk. cukru oraz żółtka, wyrabiamy kruche ciasto.
    2. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao
    3. Ciasto należy schłodzić
    4. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu
    5. Jabłka obieramy i kroimy w drobne plasterki
    6. Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę, układamy na niej jabłka
    7. Na owoce wylewamy gorący budyń, na tarce ścieramy ciasto kakaowe.
    8. Ubijamy pianę z białek dodając szk. Cukru i kisiel, wykładamy na ciasto.
    9. Na wierzch piany ścieramy jasne ciasto
    10. Pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy