Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wysiekać nożem, zarobić ciasto, podzielić na pół. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 5 godzin lub do lodówki na całą noc.
2.Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać woda w garnku i sparzać ok. 5 minut. Jeśli chcemy możemy dodać cukier. Odcedzić i przestudzić.
3.Piana:
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać po łyżce mąki kartoflanej i delikatnie wymieszać.
4.Wyjąć jedną część ciasta, zetrzeć na tarku o grubych oczkach na dno blaszki (rozmiar 20/20 cm) wysmarowanej tluszczem. Ułożyć jabłka, na jabłka wyłożyć pianę i drugą część ciasta zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Porady
Jeśli chcemy aby ciasto bylo bardziej słodkie możemy posypać go cukrem pudrem.
Komentarze