Jabłecznik z bezą

4.98 (194 ocen)

  • 60 min

Pyszna szarlotka z sezonowych jabłek

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
    250g margaryny,
    2 łyżki śmietany
    2/3 szklanki cukru + ok 2-3 łyżki do jabłek,
    1 szklanka cukru pudru
    4 jaja,
    1,5kg jabłek,
    cukier wanilinowy,
    kopiasta łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
    3 łyżki soku z cytryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryna, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, które owijamy folia i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić, nie wyjmować z formy.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić drobno i smażyć do miękkości z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Wyłożyć jabłka na ciasto.
  • 3. Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczypta soli, po czym dodać cukier puder, ubić jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to ok 20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita!).
  • 4. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować