Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryna, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, które owijamy folia i na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić, nie wyjmować z formy.
2.Jabłka obrać, pokroić drobno i smażyć do miękkości z cynamonem i 2-3 łyżkami cukru. Wyłożyć jabłka na ciasto.
3.Schłodzone białka, ubić na sztywno ze szczypta soli, po czym dodać cukier puder, ubić jeszcze raz, a pod koniec dodać sok z cytryny (zajmuje mi to ok 20 minut, piana musi być bardzo dobrze ubita!).
4.Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach.
Komentarze