Jabłecznik na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cukrem pudrem. Dodać starte na tarce zimne masło, całość posiekać do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowany i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).
Blaszkę około 25 x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek - rozcięciem do dołu ( można włożyć w otwory po gniazdach nasiennych po łyżeczce marmolady), posypać cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć gęśto widelcem.
3.Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Ciasto piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze