Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką

4.5 (167 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Jabłecznik niby zwyczajnie a jednak inaczej :) z wersją dla leniwych i gotowym ciastem kruchym. Błyskawicznie do zdobienia i łatwe w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (*bądź własnoręczne)
    - 2 kg jabłek słodko-kwaśnych
    - pół szklanki cukru + 1 łyżka cukru
    - 1 galaretka agrestowa
    - 1 litr mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 łyżki masła
    - 100 g wiórek kokosowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki margaryny bądź masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Ciasto

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto kruche układamy w brytfance o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 185 stopni 15-18 do momentu aż się delikatnie zarumieni.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min.
  • 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Na koniec wsypujemy galaretkę. Na kruche ciasto przekładamy wystudzoną masę z jabłkami.
  • 4. Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a kiedy przestygnie miksujemy z dwoma łyżkami masła. Przelewamy na warstwę z galaretką.
  • 5. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy aż wiórki się zarumienią. (moje akurat były pomarańczowe). Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto możemy trzymać w lodówce żeby budyń szybciej stężał oraz galaretka przed podaniem wyjmujemy godzinę wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować