Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dodać do śmietany i mieszać aż do ich rozpuszczenia.
Jajka utrzeć z cukrem.
2.Mąkę z solą posiekać ze schłodzoną margaryną. Dodać utarte jajka, rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy (25 x 35cm lub tortownicy o średnicy 30 cm).
Ciasto włożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posypać połową bułki tartej. Następnie wyłożyć mus jabłkowy, który należy posypać resztą bułki tartej.
3.Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy + ok. 1 cm więcej z każdej strony i ułożyć na jabłkach. Wierzch posmarować mlekiem. Nadmiar ciasta ponownie rozwałkować i wyciąć z niego ozdoby np. gwiazdki, które przykleić na górze ciasta. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem. Jabłecznik odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec ok. 50 minut.
4.Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na kratkę kuchenną, po czym jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Komentarze