Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo dobre i szybko się je robi.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 kotka masła lub margaryny (250 gram)
    szczypta soli
    2 jajka
    4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    4 łyżki cukru
    30 g drożdży
    Nadzienie:
    1,5 l uprażonych z cukrem jabłek (lub mus jabłkowy)
    1/2 – szkl. bułki tartej
    cynamon
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dodać do śmietany i mieszać aż do ich rozpuszczenia.
    Jajka utrzeć z cukrem.
  • 2. Mąkę z solą posiekać ze schłodzoną margaryną. Dodać utarte jajka, rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
    Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy (25 x 35cm lub tortownicy o średnicy 30 cm).
    Ciasto włożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posypać połową bułki tartej. Następnie wyłożyć mus jabłkowy, który należy posypać resztą bułki tartej.
  • 3. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy + ok. 1 cm więcej z każdej strony i ułożyć na jabłkach. Wierzch posmarować mlekiem. Nadmiar ciasta ponownie rozwałkować i wyciąć z niego ozdoby np. gwiazdki, które przykleić na górze ciasta. Wierzch nakłuć w kilku miejscach widelcem. Jabłecznik odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piec ok. 50 minut.
  • 4. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na kratkę kuchenną, po czym jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować