Jabłecznik kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię połączenie jabłek i cytryn, a smak kajmaku pasuje do nich idealnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników
    2 puszki kajmaku (w temperaturze pokojowej)
    2 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    250g mascarpone
    650g śmietany 36%
    1/3 kostki masła
    1 opakowanie żelatyny
    2 płaskie łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak

Jabłecznik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy herbatnikami, smarujemy 1 puszką kajmaku, przykrywamy drugą warstwą herbatników i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i smażymy aż będą się rozpadały (około 15 minut)
    Dodajemy cynamon, mieszamy i wsypujemy galaretki mieszając aż się rozpuszczą.
    masę jabłkową studzimy i przekładamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Gdy napęcznieje dolać wrzątku do 3/4 wysokości szklanki, rozmieszać i przestudzić.
    Mascarpone wymieszać z kajmakiem. Łyżkę masy przełożyć do ostudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy kajmakowej stale mieszając. Do masy dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Przełożyć na stężałe jabłka i odstawić do lodówki. Ciasto jest gotowe gdy druga masa stężeje.

Porady

Do dekoracji można użyć podprażonych płatków migdałowych oraz liści świeżej mięty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować