Jabłecznik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładamy herbatnikami, smarujemy 1 puszką kajmaku, przykrywamy drugą warstwą herbatników i odstawiamy do lodówki.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. W garnku roztapiamy masło, dodajemy jabłka i smażymy aż będą się rozpadały (około 15 minut)
Dodajemy cynamon, mieszamy i wsypujemy galaretki mieszając aż się rozpuszczą.
masę jabłkową studzimy i przekładamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Gdy napęcznieje dolać wrzątku do 3/4 wysokości szklanki, rozmieszać i przestudzić.
Mascarpone wymieszać z kajmakiem. Łyżkę masy przełożyć do ostudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy kajmakowej stale mieszając. Do masy dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Przełożyć na stężałe jabłka i odstawić do lodówki. Ciasto jest gotowe gdy druga masa stężeje.
Porady
Do dekoracji można użyć podprażonych płatków migdałowych oraz liści świeżej mięty
Komentarze