Jabłecznik

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten znalazłam parę lat temu w przepisach mojej babci, czasami warto pogrzebać w babcinych przepisach. W mojej trzy osobowej rodzinie ten jabłecznik znika w przeciągu godziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    30 dag margaryny
    5 łyżek cukru
    2 żółtka
    1 paczka cukru waniliowego
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    1 cytryna
    1/2 paczki cukru waniliowego
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    Do posypania ciasta:
    4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    1. Z podanych składników wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyłożyć blachę większą połową ciasta. Lekko podpiekamy spód ciasta w 250 stopniach C przez 7-8 minut.
    Masa jabłkowa
    2. Jabłka obieramy, 2 jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a resztę prażymy. Uprażone jabłka mieszamy z tartymi jabłkami i cynamonem.
    3. Podpieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej i wykładamy na niego masę jabłkową i posypujemy ją 2 łyżkami bułki tartej. Na jabłka wykładamy drugą część ciasta tak aby przykryła cały wierzch wyłożonych jabłek. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok 30 minut.
    Lukier
    4. Mleko podgrzać z masłem tak żeby się rozpuściło i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy, dodajemy cukier waniliowy i sok wyciśnięty z jednej cytryny, mieszamy i polewamy ciepłe ciasto. Smacznego !

Porady

Żeby jabłka szybko się uprażyły kroję je na małe kosteczki . Jeśli lukier będzie zbyt rzadki to dodajemy więcej cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować