Jabłecznik

4.51 (198 ocen)

Nie przepadam za jabłkami, ale w cieście jak najbardziej, a ten jabłecznik jest szybki i wyśmienity.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5 jajek
    - 250g margaryny
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cukier waniliowy

    Nadzienie:
    - 1 kg jabłek
    - 1 kisiel
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem w 3 porcjach. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną i gorącą margarynę. Ponownie wymieszać. Połowe ciasta wylać do blaszki wyłozonej papierem do pieczenia i zapiec 10 - 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. W tym czasie przesmażyć jabłka. Obrane i utarte na tarce o dużych oczkach. Do wystudzonych jabłek wsypać proszek kisielowy i wymieszać.
  • 3. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście. Zalać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 45 minut (w zależności jak piecze wasz piekarnik). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować