Intensywna grzybowa na bazie maślaków

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, intensywna zupa grzybowa z przewagą maślaków, doskonale nadaje się na bezmięsny obiad lub na świąteczny stół. Wielbicielom zupy grzybowej na pewno zasmakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -0,5 kg maślaków (mogą być mrożone)
    -1 szklanka suszonych grzybów
    -4 marchewki
    -3 cebule
    -2 pietruszki z natką
    -1 seler+5 gałązek natki
    -1 por (biała część)
    -300 ml śmietany 18%
    -5 listków laurowych
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz

    Dodatkowo:
    -ok: 3,5 l wody
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Intensywna grzybowa na bazie maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler i por oczyszczamy i wrzucamy do dużego garnka (marchew możemy podzielić na połowy). Zalewamy około 2 l wody. Wrzucamy suszone grzyby, całe gałązki selera, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 30 minut.
  • 2. W tym czasie grzyby kroimy na kawałki i obgotowujemy w 1,5 l wody przez 20 minut (w osobnym garnku).
  • 3. Ugotowany wywar z grzybami wlewamy do gotujących się warzyw i gotujemy 15 minut.
  • 4. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju z dodatkiem 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej. Gdy się zeszkli dodajemy do zupy.
  • 5. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie wyjmujemy gałązki selera i wyrzucamy. Odlewamy 2 łyżki wazowe wywaru do miski i ostrożnie mieszamy ze śmietaną. Następnie wlewamy do garnka, doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną i gotujemy 5 minut.
  • 6. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 7. Podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować