Indyk w sosie porowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na sos powstał przy okazji otrzymania od teściów ekologicznych porów z ich własnych upraw.

  • 40 min

Składniki:

  • - pierś z indyka - 600 g
    - pieczarki - 400 g
    - por - 2 szt
    - olej - 1 łyżeczka
    - jogurt naturalny - 1 mały kubek
    - śmietana 10% - 2 czubate łyżki
    - mąka kukurydziana - 2 łyżeczki
    - sól, pieprz, przyprawa do indyka

Indyk w sosie porowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yeu786 1. Piersi z indyka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy przyprawą do indyka i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, podobnie jak białą część pora. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy mięso i warzywa.
  • image-1pfk9tm 2. Całość dusimy do miękkości we własnym sosie, który powstanie z warzyw. W miseczce mieszamy jogurt ze śmietaną, solą, pieprzem i mąką kukurydzianą. Na koniec zawartość patelni łączymy z zawartością miseczki. Całość chwilę dusimy aby sos zgęstniał. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy