Indyk w sosie czosnkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na kilka minut. Cebulą podsmażamy (nie rumienimy) na natłuszczonej patelni, w razie potrzeby można dolewać odrobinę wody.
2.Robimy sos:
wszystkie składniki oprócz śmietany mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia. Dodajemy śmietaną i pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie.
3.Dodajemy kostki indyka do cebuli, dusimy pod pokrywą. Po uduszeniu mięsa zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Gdy wody na pateli będzie już bardzo mało wlewamy sos i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia.
Podajemy najlepiej z makaronem.
Porady
W takim sosie można zrobić także polędwiczkę wieprzową, kurczaka lub inne mięso, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.
Komentarze