Imprezowy deserek na bazie chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody. Wiśnie odsączyć z soku amaretto. Sok dodać do przestudzonej galaretki wiśniowej. W pojemniczkach poukładać po 1-3 wisienki. Zalać zimną galaretka z amaretto. Odstawić do zastygnięcia. Kiedy galaretka zgęstnieje przyrządzamy mus z chałwy. Chałwę wraz z białą czekoladą oraz 100 ml. śmietany kremówki rozpuszczamy w garnku. lekko studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno pozostałą śmietanę. Dodajemy roztopioną chałwę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na zastygnięta galaretkę. Dekorujemy Oreo. Wstawiamy do lodówki. Deserki przechowujemy w lodówce.
Komentarze