Imprezowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Super propozycja na szybką przekąskę na ciepło.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto francuskie
    100 ml śmietany 18%
    szczypiorek
    parę plastrów ulubionej szynki bądź salami
    20 dag sera żółtego
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    jajko
    oregano

Imprezowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Imprezowe ślimaczki 1. Szczypiorek drobno siekamy.
    W miseczce mieszamy śmietanę , sól i pieprz i takim sosem smarujemy rozłożony płat ciasta francuskiego. Posypujemy szczypiorkiem.
  • Imprezowe ślimaczki 2. Ser ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
    Na cieście układamy plastry ulubionej wędliny.
    Ciasto zwijamy id dłuższego boku, dość ciasno. Zwinięty rulon kroimy na paski o szerokości ok.2 cm.
  • Imprezowe ślimaczki 3. Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy oregano.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do zrumienienia.

Porady

Do ślimaczków można dodać pokrojoną paprykę łagodną bądź ostrą. Dobrze smakują również na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy