Imprezowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczypiorek drobno siekamy.
W miseczce mieszamy śmietanę , sól i pieprz i takim sosem smarujemy rozłożony płat ciasta francuskiego. Posypujemy szczypiorkiem.
2.Ser ścieramy na tarce i posypujemy ciasto.
Na cieście układamy plastry ulubionej wędliny.
Ciasto zwijamy id dłuższego boku, dość ciasno. Zwinięty rulon kroimy na paski o szerokości ok.2 cm.
3.Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy oregano.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do zrumienienia.
Porady
Do ślimaczków można dodać pokrojoną paprykę łagodną bądź ostrą. Dobrze smakują również na zimno.
Komentarze