Humus

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przysmak z ciecierzycy pochodzący z kuchni Bliskiego Wschodu.

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dag suchej ciecierzycy
    5 łyżek ziaren sezamu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sok z połowy cytryny
    1 ząbek czosnku
    sól

Humus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc (10-12 godzin). Odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy około 1,5 godziny (nie dodajemy soli!).
  • 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzany (wywar zachowujemy). Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni bez tłuszczu, aż zrobią się jasnobrązowe i zaczną łądnie pachnieć. Uprażony sezam mielimy w blenderze lub młynku do kawy, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy i mieszamy - w ten sposób powstanie pasta tahini.
  • 3. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki: ugotowaną ciecierzycę, sezam, pozostałe dwie łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytyrny, sól i kilka łyżek wywaru z gotowania ciecierzycy, wszystko miksujemy na jednolitą pastę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy wywaru z ciecierzycy. Podajemy z pieczywem lub krakersami.

Porady

Zamiast suchej ciecierzycy można użyć ciecierzycy z puszki, którą można zmielić od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy