Hummus po mojemu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Mój pierwszy hummus. Nie jest może idealnie gładki bo blender odmówił mi posłuszeństwa.
Choć przyznam, że te lekko wyczuwalne grudki w niczym nie przeszkadzają.
Taką pastę możemy zjeść na śniadanie lub kolację.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5-7 łyżek pasty sezamowej tahini
    400 g ciecierzycy z puszki ( waga po odsączeniu )
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju sezamowego

Hummus po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcedzoną cieciorkę wrzucić do wysokiego naczynia, dodać ząbek czosnku oraz sól i pieprz a także tahini i olej.
    Wszystko dokładnie zblendować.
    Gdyby okazało się, że pasta jest za gęsta dodać trochę przegotowanej zimnej wody lub zalewy z cieciorki.
    Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do innego naczynia i zajadać z pieczywem.

Porady

Do hummusu możecie użyć domowej pasty sezamowej lub gotowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy